E-mail: info@2wheels.nl   Tel: 071-56 52 233   Vacature: Scooter Monteur      

<<< TERUG

Met de Werk Kosten Regeling (WKR) kunnen werkgevers tot 1,2% van werknemers hun brutoloon (dit aandeel wordt de ‘vrije of forfaitaire ruimte’ genoemd) uitgeven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor deze werknemers. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om deze financiële ruimte in te zetten voor de aanschaf van een bedrijfsfiets, of fiets van de zaak, voor werknemers.

Buiten deze ‘vrije ruimte’ betaal je 80% eindheffing. Een fiets van de zaak aanschaffen binnen de vrije ruimte biedt werknemers zeker financiële voordelen: je bespaart tussen de 37% en de 52% op inkomstenbelasting. 

Fiets makkelijk te regelen onder de WKR

WKR is de opvolger van het Fietsplan. Een fiets aanschaffen binnen de WKR blijkt zelfs makkelijker dan binnen het fietsplan. Zo wordt het aanschaffen van die dure E-Bike, Speedbike, Bakfiets, City Bike of Toer Fiets toch weer een optie. Je hoeft je van de Belastingdienst namelijk niet meer te beperken tot een maximumbedrag van € 749 (werkgevers bepalen onder WKR zelf hun plafond). Ook de voorwaarde dat de fiets voor minstens 50% gebruikt moet worden voor woon-werkverkeer, is komen te vervallen. Je kunt op verschillende manieren een bedrijfsfiets regelen onder de WKR. Een veel gebruikte is het verstrekken van een renteloze lening en die laten terugbetalen met een kilometervergoeding: deze constructie wordt apart toegelicht.     

Wat mag er wél onder de WKR/ Werk Kosten Regeling?

Onder het eerdere Fietsplan mochten werknemers 1x per drie jaar een fiets bestellen; onder WKR mag je zelfs ieder jaar een nieuwe fiets kopen. Werknemers mogen ook zelf kiezen bij welke rijwielzaak zij deze fiets kopen. Werkgevers bepalen verder wat wel en wat niet mag binnen ‘hun’ WKR regeling met de eigen werknemers.   

En wat mag er niet onder de WKR?

Werkgevers mogen dan wel zelf bepalen welk bedrag zij per werknemer maximaal willen verrekenen, toch is er wel een plafond vanuit de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2015 mag je tot maximaal 1,2% van de brutolonen uitgeven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Werknemers die een duurdere fiets uitkiezen, kunnen de extra investering zelf, netto bijbetalen. Werkgevers bepalen verder wat wel en wat niet mag binnen ‘hun’ WKR-regeling met de eigen werknemers.  

Een constructie die binnen de WKR past (zoals ook de kilometervergoeding-regeling), is het cafetariasysteem. Werknemers kunnen bijvoorbeeld een overwerktoeslag of betaling van bovenwettelijke verlofdagen gebruiken voor de aanschaf van een fiets van de zaak. Omdat het cafetariasysteem ‘draait’ onder WKR, gaat voor de fiets ingezette bedrag af van de vrije ruimte binnen de WKR.  

Hoe maak je aanspraak op de WKR?

De Belastingdienst geeft niet veel voorschriften over hoe je aanspraak maakt op de WKR. Werkgevers moeten, voor de Belastingdienst, in hun boekhouding bijhouden wat het aankoopbedrag van de fiets is, voor welke werknemer de fiets is en hoe deze verrekend wordt. 

Als werkgever en als werknemers is het dan vrij makkelijk om een fiets te regelen onder de WKR/ Werk Kosten Regeling. Maar het kan nog makkelijker … 2wheels neemt je graag aan de hand langs de regels en voorschriften. Bel 2wheels op 071 5652233 of laat je terugbellen.   

<<< TERUG