E-mail:  info@2wheels.nl        Tel:  071-56 52 233        WhatsApp:  06-58 926 381

De wetgeving omtrent het gebruik van de Veeley Elektrische step

Elektrische step legaal

Wanneer is een elektrische step nu legaal zodat u onbezorgd kunt deelnemen aan het verkeer?! Wij begrijpen dat velen het lastig te vinden om de wet met betrekking tot goedgekeurde elektrische steps te lezen en te begrijpen.


Elektrische step wetgeving

De wet zegt dat een gemotoriseerd voertuig moet worden gekeurd op basis van de EU directive 168/2013. Dit is dezelfde wet als auto’s, motorfietsen en brommers.
Deze regelgeving (de EU directive 168/2013) schrijft voor dat het voertuig een zitplaats moet hebben. In het geval van de elektrische step is dat dus een zadel.

Als een step met zadel dus aan alle regelgeving voldoet wordt het een voertuig met kenteken. Dit is van toepassing op Veeley. Veeley is een elektrische step met zadel. Het zadel van Veeley kan zowel omhoog als naar beneden.


Elektrische step zonder zadel

Een “gewone” elektrische step heeft geen zadel. Deze mag niet als motorvoertuig de weg op, tenzij er in Nederland door de Minister een aanwijzing “bijzondere bromfiets” wordt afgegeven. Bij een “bijzondere bromfiets” mag er geen zadel op het voertuig.


Bijzondere bromfiets vs snorfiets

Om als elektrische step een aanwijzing bijzondere bromfiets van het Ministerie te krijgen moet de step voldoen aan heel veel eisen.
Certificaten, laboratorium testen, etc.
Veeley heeft een Europese goedkeuring als motorvoertuig (categorie snorfiets) daar deze voorzien is van een zadel en mag daarom in heel Europa legaal rijden op de openbare weg.
Er is op dit moment geen enkele elektrische step goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Een aanvraag voor onze Skotero Force XR is in aanvraag bij het ministerie.


Blauw kenteken

In Nederland dient er voor Veeley een blauw kenteken aangevraagd te worden bij het RDW (categorie snorfiets).
Men kan in de Europese landen alleen een kenteken aanvragen indien het voertuig is ingeschreven in het Europese register. Dit kan alleen als alles klopt.
Inmiddels rijden er in Europa veel Veeleys met een kenteken! Dit maakt deze elektrische step geschikt voor de openbare weg.

Ga terug naar de Veeley pagina