Nationale Fietsplan: Fiets van de zaak

 

Waar komt het vandaan?

Het Nationale Fietsplan is een plan wat is opgesteld omdat de zorgen rondom millieu en gezondheid steeds belangrijker worden. Omdat de meeste mensen nog steeds met de auto naar hun werk gaan in plaats van met de fiets heeft de overheid het Nationale Fietsplan opgesteld. Hiermee probeert de overheid om mensen te motiveren de fiets te pakken voor hun woon-werk verkeer. 

 

Waarom is dit voordelig?

Er zijn genoeg voordelen als het gaat om dit plan. Zo wordt het vervoer uiteraard goedkoper voor de werknemer omdat u geen benzinekosten meer hoeft te betalen als u met de fiets gaat. Ook ontstaan er minder files en parkeerproblemen, wat een steeds groter probleem wordt in Nederland. Ook is het uiteraard gezond voor u, waar u normaal in de auto zit werkt u nu aan uw gezondheid en dat is nooit verkeerd!

 

Hoe werkt het precies?

Al sinds 1995 is het mogelijk om fiscaal voordelige fietsen te bestellen via uw bedrijf. Een regeling van de belastingdienst maakt het mogelijk om een fiets te financiëren met het brutoloon. Hierdoor wordt er tussen de 37% en de 52% bespaard op de inkomstenbelasting. 

Toch is er sindsdien veel veranderd. Zo waren er de eerste jaren veel extra regels aan verbonden. Toendertijd moesten de fietsen voor 50% worden gebruikt met het woon-werk verkeer van de werknemer. Ook was er een maximaal bedrag uit te keren van €749,- voor de aankoop van de fiets. Toch bleek dit nog moeilijk te controleren en werkte het concept dus niet optimaal. 

Met de komst van de werkkostenregeling zijn deze regels toen vervallen. Er werd niet langer gecontroleerd of de fiets daadwerkelijk meer als 50% van het woon-werk verkeer werd gebruikt, en de werkgevers mochten nu zelf bepalen hoeveel geld zij uitkeerde voor de aankoop van de fiets. 

Er mag eens in de 3 jaar een fiets worden besteld per werknemer.

Toch heeft de werkkostenregeling ook wat beperkingen. Ook al mogen werkgevers nu zelf bepalen welk bedrag zij maximaal laten verrekenen, zijn ze wel gebonden aan de forfaitaire ruimte (vooraf opgelegde norm). De forfaitaire ruimte bestaat tot eind 2014 uit 1.5% van de totale fiscale loonsom van de organisatie, vanaf 1 januari 2015 is dit nog maar 1.2%. Dat is dus 1.5% of 1.2% van alle brutolonen uit de gehele organisatie bij elkaar opgeteld. Wanneer een werkgever te veel uitgeeft aan vergoedingen en verstrekkingen dan de forfaitaire ruimte toelaat in een jaar, rekent de Belastingdienst een eindheffing van 80% over de gemaakte overschrijding.

 

Regels

- Uw werkgever doet mee aan het Nationale Fietsplan.

- U houdt u aan de door de werkgever opgelegde regels.

- Uw fiets kost maximaal €749,- of €1000,- als het om een elektrische fiets gaat. De fiets mag ook duurder zijn maar dan zal er geen belastingvoordeel zitten op het resterende overschreden bedrag. 

- Bij de aankoop wordt er gekeken naar de adviesprijs, en hebben acties dus geen invloed op het voordeel.

- In de eerste 3 jaar kunt u tot maximaal €82,- aan accessoires aanschaffen belastingvrij.

- U koopt maximaal 1 fiets per 3 jaar voor 1 werknemer.